Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
06.10.2009 14:35 - Кризата: САЩ – икономика на стероиди
Автор: eagleeye Категория: Бизнес   
Прочетен: 26260 Коментари: 6 Гласове:
1

Последна промяна: 03.11.2009 08:41


Една година след драматичния срив на световната финансова система, последван от най-бързото рали за последните близо осемдесет години, повечето икономисти и анализатори са на мнение, че световната икономика вече се изправя на крака. Много от тях смело предричат дори V-образно възстановяване на американската икономика, която беше и все още е в центъра на икономическия водовъртеж през последните години. Залаганията за бърз растеж през 2010 г. изобилстват, като в списъка са и добре познати играчи като Международният валутен фонд, който започна да жонглира с прогнозите си като опитен цирков артист. Политическите лидери на водещите държави също не отстъпват позиции – ако допреди една година ни убеждаваха колко катастрофално е положението и колко пари трябва да се излеят, за да се потуши пожарът, днес те ни уверяват, че рецесията вече е приключила. Но май никой не разбра как стана всичко това.

Нека да не забравяме, че нито един от тези експерти изобщо не предвиди финансовото земетресение и последвалото го икономическо цунами на първо време. След това бяха изненадани и от позитивните на пръв поглед резултати на редица икономики по света. Днес обаче те са по-уверени от всякога, че най-лошото е зад гърба ни и доброто старо време се завръща... като по учебник по макроикономика от преди двадесет години. Дали да им вярваме и този път?

Вместо сляпо да залагаме на мненията на тези специалисти, можем сами да се опитаме да разберем какво всъщност става, като си зададем няколко простички въпроса. Отговорите на тези въпроси ще дискутирам в поредица от постинги. В този постинг ще съсредоточа вниманието си на въпроса
 

Какво причини кризата?

Очевидно е, че ако тази криза е най-тежката във финансово отношение от Голямата депресия насам, то причините за нея би следвало да са доста дълбоки и едва ли ще се излезе от нея за има-няма една година след драматичните събития. Все пак редица банки с над 100 годишна история изчезнаха от финансовата карта на света за няколко месеца, независимо че са преживели Голямата депресия и две световни войни. Логиката ни подсказва също, че едва ли след такъв срив икономиката ще подскочи сякаш е била само леко поощипана от няколко финансови левенти, решили да се позабавляват за нейна сметка.

Въпреки че причинно-следствените връзки, довели до кризата, имат доста дълбок корен и могат лесно да ни отведат до конспиративните теории и факти, не бихме сгрешили, ако кажем, че кризата беше причинена от свръх задлъжнялостта на САЩ. Това доведе до значителни дисбаланси в световната икономика през последните няколко десетилетия, което на свой ред повлече целия свят във водовъртежа. Важно е да се отбележи, че тези две явления – задлъжняването на САЩ и увеличаването на дисбалансите в световната икономика – са два паралелни процеса, които са тясно свързани и продължават вече няколко десетилетия с тежки последствия за световната финансова и икономическа система.

Първият процес води началото си от далечната 1971 г., когато президентът на САЩ Ричард Никсън сложи край на златния стандарт в световната валутна система и започна ерата на хартиените пари, което развърза ръцете на американските власти официално да печатат толкова пари, колкото си поискат. Мощен тласък на изкривявания в следствие на тази промяна даде икономическата политика на Роналд Рейгън, която доведе до значително увеличаване на задлъжнялостта на американската икономика както в абсолютна стойност, така и като процентно отношение спрямо брутния вътрешен продукт (БВП) на страната. Ерата на Клинтън забави този процес, отчасти и благодарение на „реформите“ в официалната статистика (на която откровено повече й приляга името „стъкмистика“). Буш-син обаче направи невъзможното, за да доведе изкривяванията до краен предел, занижавайки регулациите, източвайки федералните фондове и водейки политика на хронични, рекордни и двойни дефицити – бюджетен и външнотърговски. Междинните кризи, породени от Федералния резерв и федералното правителството, бяха притъпявани чрез допълнително печатане на пари и нови и все по-големи икономически стимули – звучи някакси актуално и днес. Така например, ако допреди 30 год. стимулите са се измервали в милиони долари, допреди няколко години в милиарди, днес вече свикнахме с трилионите. В следствие на това американската икономика натрупа значителни дългове, а доларът загуби над 80% от покупателната си способност за по-малко от 40 години от старта на безпрецедентната валутна и монетарна система на хартиените пари.

Малко след като САЩ въведоха тази система бяха посадени и семената на втория процес. Случайно или не, в далечен Китай започнаха основополагащи реформи, с които икономиката постепенно започна да се отваря за външни инвестиции и започна масирано усвояване на западните технологии, точно както Япония направи десетилетия преди това. Икономическият възход на Китай се основаваше на две целенасочени политики – внасяне на всевъзможни производства и ноу-хау от развитите държави и износ на произведената продукция обратно към тези държави. Този процес получи сериозен импулс през последните десетина години, като обхвана редица други нововъзникващи икономики от всички региони по света и получи името... глобализация.

Тук трябва да си зададем въпроса „Как е възможно през цялото това време потреблението в САЩ, съответно и БВП, да продължава да се увеличава, след като редица производства и дори цели индустрии, а следователно и доходи, бяха изнесени в страни като Китай, Индия, Мексико или Бразилия?“ Отговорът е прост: ръстът на БВП беше поддържан чрез понижаване на спестовността на населението и финансиране на потреблението чрез дълг, изкуствено понижаване на лихвените проценти и данъците, съпроводено от раздуване на разходите на местната власт и преди всичко на федералното правителство, довели до дълга поредица от рекордни бюджетни дефицити и все по-големи правителствени дългове. Важно е да се знае, че БВП е икономически показател за производството на стоки и услуги в дадена икономика за определено време. Той обаче не отразява натрупаните дългове. С други думи, данните за БВП ни показват колко сме произвели, но не и как и на каква цена. Това е като да си купиш нов дом – съвсем не е без значение дали си го купил със собствени средства или си взел част от парите на заем от някой друг. В нотариалния акт обаче и в двата случая пише, че е твой!

Откъде дойдоха парите за тези дългове? Голяма част от тях се финансираха от Федералния резерв. Другата част дойде от непрекъснато растящия търговски излишък на нововъзникващите държави, изнасящи за САЩ. В крайна сметка това, което се получи е, че потребителите в САЩ купуваха евтини стоки, произведени от нововъзникващи държави (основно от Азия), заемайки средства от същите тези държави. На народен език това се нарича харчене на вересия, и то каква! По този начин нарастващият търговски излишък на тези държави рефлектира в хронични и рекордни дефицити на САЩ. Така е и до днес.

Защо нововъзникващите държави се съгласиха да финансират все по-затъващото в дългове население на САЩ? Две са основните причини: първата, за да развият икономическия си потенциал, за което им трябваха пазари, и втората, защото доларът беше придобил статута на световна резервна валута. Именно статута на долара на единствена световна резервна валута позволи на Америка да заема толкова средства от света, колкото й бяха нужни. Американските власти знаеха това и се възползваха от тази възможност до краен предел. Съвсем не е случайно, че властите в САЩ ревностно бранят този статут на долара, тъй като това е последният възел, поддържащ дълговата фиеста на американската икономика. Така за по-малко от 40 г. САЩ се превърнаха от най-големия кредитор на света след Втората световна война в най-големия длъжник.

 

Допълнително „масло в огъня“ през годините наляха поредицата балони на фондовите, стоковите и ипотечните пазари. В основата на всички тези балони стои безскрупулното, престъпно и арогантно поведение на всички играчи по веригата – водещите инвестиционни и търговски банки, рейтинговите агенции, водещите застрахователни компании, големите пенсионни и хедж фондове и други институционални инвеститори, водени от безотговорната политика на Федералния резерв за наливане на евтина ликвидност и от още по-безотговорната държавна политика на непремерена дерегулация на икономиката и пазарите на местно и федерално равнище, гръмко пропагандирана пред обществото като икономическото чудо на свободния пазар, но която всъщност обслужваше интересите на едрия банков и индустриален капитал.

Последният балон на ипотечните пазари в САЩ и Европа беше по-особен не само заради чудовищните си мащаби, както става ясно от следното видео, но и заради безумната и безпрецедентна секюритизация на ипотечни кредити и тяхното многократно препакетиране в нови екзотични и никому непонятни производни кредитни продукти. Дерегулацията на финансовите пазари и деривативните продукти, за което трябва да благодарим особено на приетия в „12 без 5“ Закон за модернизация на стоковите фючърси от 2000 г., и последвалите неконтролирани и непонятни финансови иновации допълнително изкривиха реалната икономика. Така например широко раздухваната парадигма за вечно растящия ипотечен пазар доведе след себе си нова вълна на дългови ексцесии в средата на това десетилетие, когато потреблението беше допълнително раздуто чрез стимулиране на потребителските кредитни линии срещу стойността на жилищата – т.нар. Home Equity Lines Of Credit или HELOCs. Така жилищата се превърнаха в своеобразни банкомати за потреблението, изкуствено помпайки БВП на САЩ. Безотговорното дерегулиране на финансовите пазари и иновации е все едно да дерегулираш производството и търговията с оръжия за масово поразяване. Ефектът е сходен, но отнема малко повече време.

И Федералният резерв подкрепяше дерегулацията на пазарите и финансовите иновации, както става ясно от ключова реч на Алън Грийнспан от 8 април, 2005 г.:


„... Разсъждавайки върху еволюцията на потребителския кредит в САЩ, трябва да заключим, че иновациите и структурните промени във финансовата индустрия са критично важни за предоставянето на разширен достъп до кредити за широкото мнозинство от потребители, включително онези с ограничени възможности. Без тези сили щеше да бъде невъзможно за хората с ниски доходи да имат тази степен на достъп до кредитните пазари, която имат сега.


Този факт подчертава значимостта на нашите роли като съставители на политиките, изследователи, банкери и защитници на потребителите за насърчаването на съзидателните иновации, които едновременно отговарят на пазарното търсене и са полезни за потребителите.“

Каква ирония само! Тогава всичко това звучеше доста позитивно и някакси модерно: „иновации“, „сложни модели и продукти“, „лесен достъп до кредити за всички“ и всичко останало в духа на времето. Колко гротескно звучи всичко това днес! Само за няколко години цялата тази бутафория се пръсна на малки парчета, оставяйки тежки последствия за милиони хора по света и тежка финансова и икономическа криза в глобален мащаб.

Така за няколко десетилетия дълговите ексцесии в САЩ придобиха чудовищни размери, дотолкова, че всички сектори на американската икономика – домакинствата, корпоративния сектор, финансовият сектор, местните правителства и щатската власт, както и федералното правителство – затънаха в непоносими дългове, които станаха и неуправляеми. Картината не е никак розова, както става ясно от графиките. Дълговото помпане на икономиката стана неразделна част от икономическата политика, а САЩ се превърна в икономика, поддържана на финансови „стероиди“.

Немалко хора смятат, че тази криза беше изкуствено породена. И всъщност са прави. Но това важи и за всяка друга криза от последните няколко века, успешно прикривана зад умело пропагандираната измама за естествените бизнес цикли. Действително съществуват множество факти и документи, които разобличават манипулациите и спекулативните действия на големите банкови династии Ротшийлд, Рокфелер, Морган, Лазард, Уорбург и други. Разбира се играта придоби други измерения след като същите тези династии основаха през 1913 г. Федералния резерв – най-влиятелната централна банка в света и практически най-голямата частна корпорация в глобален мащаб – и взеха здраво поводите на световните финанси в свои ръце. Както казва един от най-ярките представителки на династията Ротшийлд – Майер Амшел Ротшийлд (Mayer Amschel Rothschild): „Дайте ми контрол върху парите на дадена нация и няма да ме е грижа кой прави законите“ (Give me control of a nation"s money and I care not who makes the laws).

Днес влиянието на тези многовековни фамилии в световните финансови и икономически процеси е толкова голямо, че те всъщност формират до голяма степен процесите – внимателно, постепенно и с дяволско търпение и последователност. Но да се абстрахираме за момент от тази реалност.

Със или без намесата на влиятелните банкови фамилии, набралите значителна скорост процеси, за които споменах, съвсем естествено биха довели до подобна криза от такъв мащаб. Не е необходимо да пораждаш самия ефект, той ще дойде като логичен резултат от породените и добре направлявани процеси. С други думи, не е необходимо директно да обстрелваш хората със „снежни топки“, ако можеш да им пратиш „лавина“. Така хем ефектът ще е значително по-голям, хем никой няма да разбере как е станало.

Това в общи линии са причините за кризата, която съвсем логично придоби глобален характер и заслужено беше определена за най-сериозната от Втората световна война насам в икономически план и най-тежката от Голямата депресия във финансов план.

Следва да си зададем друг основен въпрос: Бяха ли отстранени причините за кризата? Отговорът на този въпрос ще разгледам в следващия постинг.


Вж. още:
Кризата: Рецесията си отива, проблемите остават



Тагове:   сащ,


Гласувай:
1



1. анонимен - Браво!
23.10.2009 10:42
Колега, много се радвам, че продължавате със задълбочените си анализи. Чакаме следващия!
цитирай
2. анонимен - в духа на времето
19.07.2010 20:40
Няма спор, написал си много добре;)
цитирай
3. анонимен - bzoxnBzelnxXtVr
27.05.2011 14:15
fyu4g9 <a href="http://ylduzgrniysu.com/">ylduzgrniysu</a>
цитирай
4. анонимен - KWBsweEbiVpYseJNtqe
30.05.2011 17:41
CiEyiN , [url=http://fmlosiervmgh.com/]fmlosiervmgh[/url], [link=http://hpkaeppazlgl.com/]hpkaeppazlgl[/link], http://soywdfwzwnyd.com/
цитирай
5. wolfy - Браво!
18.08.2011 00:01
Страхотно описание - кратко и точно! Сащ е изправена пред икономически срив, но въпреки това - по медиите и дума няма да стане за това!
Поздрави.
цитирай
6. анонимен - Heel lifts
26.10.2012 15:19
Plus, [url=http://www.kioupedir.com/index.php?do=/blog/4734/heel-lifts-and-contemporary-people/ ]shoe lifts [/url] insoles work with most types of shoes so your style does not even have to suffer
<a href="http://www.enjoyares.net/pg/blog/read/70165/find-out-how-to-avoid-being-small">mens heel lifts</a>
http://appitua.tcd.ie/groups/ipad/wiki/87c88/The_Truth_Concerning_Leg_Lengthening_Risks_Peoples_Lives.html
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: eagleeye
Категория: Бизнес
Прочетен: 378635
Постинги: 15
Коментари: 262
Гласове: 131
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031