Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
12.11.2008 14:00 - Манипулациите на Goldman Sachs с цената на петрола
Автор: eagleeye Категория: Бизнес   
Прочетен: 8757 Коментари: 9 Гласове:
0Едва ли можем да изброим всички случаи, в които бившата инвестиционна банка е подвеждала инвеститорите по света с лекомислените си анализи, пък и едва ли има смисъл от това. Достатъчно е да отбележим дори само два фрапантни примера. Единият е свързан с водещото участие на Goldman Sachs в раздуването на балона със секюритизирането на високорискови ипотеки и препродаването им на различни видове инвеститори по целия свят, което в крайна сметка доведе до днешната безпрецедентна финансова криза. Другият пример е раздуването на балона с петрола, на който ще спра вниманието си тук.

 

Ролята на Goldman Sachs за изстрелването на цената на суровия петрол до близо 150 долара за барел в началото на юли тази година е доста добре документирана. Goldman Sachs беше най-активната инвестиционна банка при търговията с финансови инструменти, базирани на енергийни активи, поради което анализите и прогнозите на нейните анализатори имаха особена тежест за инвеститорите.

 

Всичко започва през лятото на 2004 г., когато водещият петролен анализатор на Goldman Sachs, Арджун Мурти (Arjun Murti) създава теорията си за свръх поскъпването на петрола (на англ. super spike theory). Според тази теория светът ще бъде подложен на дълъг период на петролни шокове от страна на предлагането, което няма да може да задоволи непрекъснато увеличаващото се търсене на суровината. Със старта на войната в Ирак през март 2003 г., цената на петрола трайно се установява на нивата около 30 долара за барел, след като дълги години преди това се е търгувала в диапазона 15-25 долара. Година по-късно черното злато вече се търгува на 40 долара за барел и започва поредица от рекорди. Наред с геополитическите фактори Мурти посочва липсата на достатъчен производствен капацитет в системата, както и намаляващите добиви в страни извън ОПЕК, като Великобритания, Норвегия и Мексико. Разбира се тези доводи винаги почиват на определени факти, но въпросът е до колко значими са те и каква е общата картина от всички значими фактори?

 

Мурти на няколко пъти шокира пазарите с дръзките си прогнози за цената на петрола, които надминават значително и най-смелите прогнози на другите анализатори. Така например през март 2005 г. той стряска пазарите с прогноза за 105 долара за барел, когато фючърсите са се търгували на около 55 долара за барел. Това поражда гнева на някои инвеститори, които са изразили съмненията си дали трейдърите на банката не са се възползвали от подобни прогнози. Ханк Полсън, тогава главен изпълнителен директор на банката и настоящ финансов министър на САЩ, защитава трейдърите си, като заявява, че те не са имали предварителна информация за прогнозите и също били изненадани. Можем ли да му вярваме?!

 

Прогнозите на Мурти не само започват да влияят силно на пазарната цена на петрола, но и бързо навлизат в икономическите и корпоративни прогнози на Goldman Sachs, влияейки по този начин и върху анализите и оценките на акциите на компании като Ford и Procter & Gamble. Неговите анализи вече се разпространяват до широк кръг инвеститори. Ето какво казва Науман Баракат, вицепрезидент на Macquarie Futures USA:

 

Дори и да не се съгласите с вижданията им [на анализаторите на Goldman Sachs бел. авт.], проблемът е, че Goldman се ползва с изключително голямо доверие. Има много трейдъри, които биха купували само въз основа на техните доклади.

 

Разбира се Goldman Sachs не е единствената банка, която прогнозира силно повишаване на цените на петрола. С първите по-значителни покачвания на петролните фючърси петролните анализатори бързо придобиват звездна слава. По този повод Кевин Нориш, стоков анализатор в Barclays Capital, казва:

 

Стана модно да се пише по тази тема. И за да привлекат вниманието на хората, анализаторите започнаха да подхвърлят какви ли не числа.

 

Манията с прогнозите за цените на петрола бързо обхваща пазарите. Но в същото време не липсват и песимисти, които отдават поскъпването на петрола на влиянието на спекулантите, които, ако се оттеглят от пазара, биха породили истински срив. Но както обикновено, когато пазарите са във вихъра на бичия си тренд, подобни мнения биват пренебрегвани с лека ръка, за съжаление.

 

Какво обаче показват данните за търсенето и предлагането на петрол. Според данните на Международната енергийна агенция, търсенето и предлагането нарастват плавно с по около 1.5%  през периода 1991 г. – 2006 г., като предлагането през годините в края на периода изпреварва търсенето. През 2007 г. тази тенденция се обръща и търсенето видимо изпреварва предлагането, като през три от четирите тримесечия на годината се забелязва доминиране на търсенето.

 

През първите две тримесечия на 2008 г. обаче предлагането рязко се увеличава, силно доминирайки над търсенето, особено през второто тримесечие. Междувременно търсенето в Северна Америка и в повечето страни членки на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие, които са най-големите консуматори на петрол, отчита чувствителен спад още през първото тримесечие на годишна база. Спадът е още по-драматичен през второто тримесечие и особено в САЩ. Според статистиката страните от ОПЕК драстично увеличават доставките на петрол още през първото тримесечие, като по този начин съвкупното предлагане значително се увеличава и вече видимо надвишава търсенето. Защо тогава цената на петрола се изстреля с близо 50% за тази половин година?!

 

В същото време Мурти и колегите му продължават с бомбастичните си прогнози. През март 2008 г. той пише в доклада си, че цени от 200 долара не са далечно бъдеще. Разбира се такива стряскащи прогнози винаги се поднасят и с дежурните уговорки, които обаче могат да се отнесат за всеки друг период и които губят своята тежест, когато на преден план се изтъкват шокиращите цифри. Всички, които следяха внимателно пазара през този период, вероятно усетиха психозата, която се създаваше около цената на петрола. В условията на зараждащата се несигурност на финансовите пазари, особено след фалита на Bear Stearns, не беше нужно да се привеждат строго научни доводи и доказателства в подкрепа на прогнози, които само с едно число лесно можеха да хвърлят пазара в истерия, както и стана. Разбира се тук трябва да добавим и щипка спорадични урагани, геополитически искри (които не са новост за пазарите), както и спадът на долара, и воала – гювечът е готов!

 

Това, което ясно си личи дори и при развитите пазари, е, че когато напрежението като цяло е високо и се струпат няколко негативни фактори, влияещи върху търсенето и предлагането, идва един момент, в който пазарите престават да бъдат рационални и започват да се поддават изключително лесно не психологически атаки, подкрепени с едностранни факти, които създават изкривена представа са реалната ситуация. В такава обстановка ролята и влиянието на трейдърите не просто се увеличава, а се умножава. За петролните трейдъри не беше никак трудно да поведат хорото на безумието, да качат на борда множеството спекуланти и така да тласнат редица изнервени и подплашени инвеститори, вкл. институционални (между които и пенсионни фондове!), и компании да купуват на все по-високи цени, още повече, когато и натрупаните загуби започнат да натежават.

 

За разлика от много други суровини обаче петролът има ключово значение за съвременните икономики. Петролът има пряко влияние върху инфлацията през редица основни канали – с цените на всички основни видове транспорт (всички вероятно си спомняме спонтанните протести на редица транспортни фирми с ТИР-ове, задръстващи километри магистрали по целия свят), които влияят силно на цените на повечето потребителски стоки, особено хранителните; с цените на алтернативните горива, които поскъпнаха със сходни темпове; с цените на петролните деривати, които участват в състава на множество продукти и изделия (като например пластмасата, която е широко навлязла във всеки дом и офис) и т.н.

 

Интересно защо инвеститорите масово пренебрегнаха рисковете от рецесия, най-малкото в развитите държави, признаците за които бяха много? Самото изтрелване на петрола (близо четири пъти за четири години и с 50% за половин година) е достатъчно да срине и без това силно разклатените водещи икономики по света. Липсата на рационално мислене в момент на психоза може да струва прекалено скъпо и дори да доведе до банкрут.

 

Интересни са и множеството прилики и съвпадения на петролния балон с балона на пазара на имоти и кредитния балон. И трите започнаха някъде през 2004 г. И трите бяха по-големи от всякога. И трите бяха водени от невероятна психоза. И трите се разпростряха из целия свят. И трите доведоха до катастрофални последствия за глобалната икономика. И в трите основни играчи бяха инвестиционните банки. И в трите някъде в челните редици беше Goldman Sachs!...

 

В началото на септември, когато петролът загуби близо 40 долара от върха си през юли, Мурти и компания продължават с бичите си прогнози за нови рекордни стойности до края на 2008 г. Този път Китай щял да възстановява запасите си след Олимпийските игри и това щяло да изстреля цената отново, така че „моментният“ спад бил добра възможност за отваряне на дълги позиции! В средата на септември, когато петролът се срина под 100 долара, същите анализатори отново тръбяха, че предлагането е твърде ограничено, че производствените капацитети не са достатъчни и т.н. Странно защо са упорствали толкова много, когато всички спекуланти вече са напуснали сцената?! Може би защото трейдърите на Goldman Sachs не са успели да затворят всичките си позиции?! Това просто плаче за разследване от ФБР. Но надали ще се стигне дотам, още повече когато днес финансов министър на САЩ е бившият шеф на Goldman Sachs!

 

В средата на октомври банката „капитулира“: анализаторите признават, че са подценили рисковете от глобалната финансова криза и влиянието й върху глобалната икономика и търсенето на суровини. Новата прогноза е... 50 долара за барел през декември! (Дали отново не са оптимисти?!) Интересното е, че авторите на този доклад вече са други. Дали предишните не са влезли в списъка за 10% съкращение на персонала?!

 

ПП. Към датата на този постинг цената на петрола е вече 60 долара за барел (60% под върха си) и стремително пада към нивата на дългосрочния си тренд. Няма ги инвестиционните банки. Няма ги и анализаторите, които предричаха новите висини. Партито свърши. Спукаха се и трите балона. Вредата вече е нанесена. Сега всички ще трябва да платим цената. А виновните ще бъдат спасени. Защото те са прекалено важни за икономиката!


Тагове:   Goldman,   Манипулациите,


Гласувай:
0
01. анонимен - цената на петрола и цената на горивата
12.11.2008 18:50
след като цената на петрола е паднала с 60% под върха си интересно защо цената на горивата е паднала само с 20% от върха си и кой е отговорен за манипулациите на Лукойл!
цитирай
2. анонимен - По-добре първо провери как се фо...
12.11.2008 21:59
По-добре първо провери как се формира цената на горивата в бензиностанциите и каква част от нея са данъци и акцизи!

[url=http://drehi.eu/]дрехи и бельо[/url]
цитирай
3. анонимен - Boby
12.11.2008 23:02
tazi statia e varha
цитирай
4. анонимен - пукни балона
13.11.2008 05:30
хубаво ни набалончиха чужденците и нас, недвижими и движими имоти и борса, а сега ние си ги разбалончваме сами, което е глупаво, защото балона при нас спадна при тяхното изтегляне.
Но не - ние сме решили да унижощим до дупка този призрак - балонът. Денем и нощем ние се стряскаме от балонът. Когато не знаем вече дали е ден или нощ или сме в джаза или на черешата, балонът е нашия ужас.
цитирай
5. анонимен - Браво
13.11.2008 13:52
Прекрасна статия. И аз от половин година съм забелязал селските номера на ГС. Същите ги приложиха и на валутния пазар в началото на февруари. Всички чакаха евро/$ да ходи под 1.40, само ГС се оказаха най-умни и започнаха да купуват та го закараха до 1.60. Сигурно случайно екс шефът им е фин. министър на президент от Тексас и вице от Халибъртън. Има и други интересни факти.
цитирай
6. анонимен - qeVOWdfgCszZg
27.05.2011 14:00
eCqf43 <a href="http://nwydmuuyaomi.com/">nwydmuuyaomi</a>
цитирай
7. анонимен - iMysHivIaUc
30.05.2011 17:57
b20iTU , [url=http://kcrzxlqxtlru.com/]kcrzxlqxtlru[/url], [link=http://xmbcmvslzitz.com/]xmbcmvslzitz[/link], http://uajdqhmvgrzx.com/
цитирай
8. анонимен - YdHmZtQOLGN
30.05.2011 18:55
WsxxFA , [url=http://dqcqtvbvdacc.com/]dqcqtvbvdacc[/url], [link=http://mczcqkchubnp.com/]mczcqkchubnp[/link], http://pjubcxejzmwa.com/
цитирай
9. анонимен - след годинки
05.04.2012 20:37
Сега отново има ,,актуална ситуация,, Ще ми е много интересно ако се върнеш на темата.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: eagleeye
Категория: Бизнес
Прочетен: 301266
Постинги: 15
Коментари: 262
Гласове: 131
Архив
Календар
«  Юни, 2018  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930