Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
13.10.2008 13:40 - България ще бъде сериозно засегната от глобалната финансова и икономическа криза
Автор: eagleeye Категория: Бизнес   
Прочетен: 11638 Коментари: 16 Гласове:
0


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

България е силно уязвима на външни шокове и както става ясно от изложението по-долу ще бъде сериозно засегната от глобалната финансова и икономическа криза.

 

В същото време в медиите продължава безплодният дебат за това дали финансовата криза ще засегне и нас, колко стабилни са родните банки и пр. Безспорно всички тези въпроси са важни, но те са само част от по-общия въпрос „Как ще повлияе глобалната криза върху икономиката като цяло?“ Уви, почти никой не обръща внимание на това, че глобалната финансова криза вече се превръща в глобална икономическа криза и би било истинско чудо, ако страната ни изгледа тези световни събития просто като зрител.

 

България изобщо няма да остане изолирана от случващото се на световните финансови пазари. Тезата, че нашата банкова система няма експозиции към проблемните финансови инструменти, които са в основата на глобалната финансова криза, и следователно няма да пострада пряко, е само донякъде вярна и в никакъв случай не означава, че вторичните ефекти ще бъдат безболезнени и трябва да бъдат пренебрегнати.

 

Всъщност България е един от големите губещи от световната финансова криза по отношение на капиталовия пазар. Индексът SOFIX на водещите компании, търгувани на фондовата ни борса, загуби близо 70% от стойността си от върха, постигнат  преди една година. Заедно с това повечето от планираните за тази година първични и вторични публични предлагания и емисии на облигации бяха провалени. Резултатът е, че много от компаниите не успяха да съберат необходимия им свеж финансов ресурс, не можаха да се капитализират и сега ще трябва да разчитат само и единствено на все по-скъпия дългов капитал от банките и лизинговите компании, което ще ги направи още по-рискови за инвеститорите, за финансиращите ги институции и за икономиката като цяло. Интересно е, че правителството дори не споменава този факт, което само по себе си говори достатъчно за отношението му към този стълб на финансовата система в България.

 

Глобалната финансова криза, която върлува в САЩ и Западна Европа вече повече от година, без съмнение ще доведе след себе си тежка икономическа криза най-вече в западната част от света – дълбока и продължителна рецесия с много фалити и сериозно увеличение на безработицата, но вече не само във финансовата сфера, а и в реалната икономика. Кризата ще доведе и до забавяне на инвестициите и отлагане на редица проекти, понижаване на реалните доходи на населението, силно задлъжняване на национално равнище в тези страни и други проблеми.

 

Да смятаме, че всичко това няма да засегне България, е наивно и дори престъпно що се касае до поведението на правителството в този момент. Дори да приемем, че никоя банка-майка няма да фалира и няма да има сериозни ликвидни проблеми (което не е сигурно), заплахите за България не са теоретични, а реални. Вярно е, че на този етап банковата ни система изглежда незасегната пряко от кризата навън, но това е вярно само за момента, а също така трябва да си дадем ясно сметка, че банковата система е само част от икономиката на страната.

 

Глобалната финансова и икономическа криза ще засегне България не толкова през финансовата система, колкото през няколко канала пряко свързани с реалната икономика. Първият и най-важен канал е износът на стоки. Общият износ на България съставлява над половината от БВП, а износът на стоки представлява преобладаващата част от него. Рязкото свиване на производството и потреблението и започващите масови съкращения в редица икономически сектори в Западна Европа и САЩ ще засегнат сериозно българските износители. Това вече се вижда по резултатите за първото полугодие на няколко български експортно ориентирани компании, търгувани на борсата. Без съмнение много от по-малките фирми износители ще фалират, а по-големите ще бъдат принудени да свият производството си и ще се опитат да разтеглят разплащанията си с доставчиците. Междуфирмената задлъжнялост и без това е тежък проблем за българската икономика, а предизвикателствата, пред които ще бъдат изправени българските износители, допълнително ще усложнят този проблем. Много вероятно е фалитите сред фирмите износители, които очаквам да се случат през следващата година, както и допълнителното разтегляне на междуфирмените разплащания, да породят фалити и на други фирми по веригата, като по този начин кризата ще засегне и „вътрешността“ на икономиката.

 

Вторият важен канал, по който глобалната икономическа криза ще се пренесе в родната икономика, е туризмът. Туризмът формира около 15% от БВП. Не само летният морски туризъм и зимният ски туризъм ще бъдат силно засегнати, започвайки още от тази зима, но и всички видове традиционен туризъм. Много туристи от цяла Европа – от Исландия до Урал – бързо ще преосмислят плановете си за почивка и туризъм в чужбина с оглед сериозните икономически сътресения, които тепърва ще връхлетят Стария континент. Тежкият удар отново ще бъде върху по-малките, обикновено фамилни фирми, занимаващите се с хотелиерство и ресторантьорство. Много от тях няма да могат да обслужват кредитите си към родните банки поради ниска заетост. По този начин ще пострадат не само фирмите, пряко свързани с туризма, но и индустриите, които го обслужват, в това число и банките.

 

Третият канал, през който глобалните икономически проблеми ще влезнат в нашия двор, са инвестициите – както преките чуждестранни инвестиции, така и местните. Много фирми вече преосмислят инвестиционните си програми и свиват бюджетите си за капиталови разходи до най-необходимото. Това се налага не само заради свиването на поръчките от чуждестранните клиенти (по линия на износа), но и заради значителното поскъпване на финансовия ресурс. Наивно би било да смятаме, че докато, например, много от големите автомобилни производители от Западна Европа (вкл. и позиционирания във високия ценови сегмент Даймлер) преустановяват част от производствата си поне временно заради свитото търсене, то в България ще продължат да се наливат милиарди евро в нови производствени мощности, нови предприятия и пр. Красноречив пример в това отношение са намеренията на Фьосталпине да отложи инвестицията си за 5 млрд. евро в региона поради световната финансова криза.

 

В период, в който вековни банки фалират, всеки ревностно пази ликвидността си и всеки долар/евро/лев в кеш става все по-ценен, докато частното потребление се свива все повече с всеки изминал ден, би било истинска самозаблуда да очакваме, че чужденците ще продължават да наливат все повече милиарди евро в една малка, високо корумпирана и непредсказуема страна, на която дори Европейската комисия вече няма доверие, предприемайки мерки за защита на фондовете си от българско посегателство.

 

Четвъртият канал е свиването на банковото кредитиране. Това вече се забелязва при жилищните кредити, но всъщност няма как да не засегне всички видове кредити предвид непрекъснатото повишаване на лихвите и по-строгите изисквания към кредитополучателите. Нещо повече, търсенето на кредити вече започна да намалява с оглед на мрачните прогнози за европейската икономика. Местните банки, собственост на чужди банки, вече се стреснаха от резките понижения на акциите на техните майки, които силно затегнаха кранчето за относително евтиния кредитен ресурс. Всичко това няма как да не се отрази негативно на инвестициите и потреблението. А банките тепърва ще преоткрият, че качеството на техните кредитни портфейли не е това, което си мислят. Същото важи и за печалбите им. Като добавим и очакваните фалити на редица малки фирми, свързани с туризма (основно хотелиери), банковата система определено ще има сериозни проблеми в близко бъдеще. Повече внимание на тази тема ще отделя в следващия си постинг.

 

Петият канал е свиването на строителството и пазара на недвижими имоти като цяло. Това вече се вижда в някои сегменти (като например вилните селища), но призракът на рецесията ще застигне и повечето други сегменти на пазара на имоти и строителството като цяло. Кризата на този пазар ще бъде породена най-малко от два фактора. Първо, все още не всички външни инвеститори и спекуланти са се оттеглили от родния пазар. След изтеглянето на западноевропейските идва ред и на източноевропейските, вкл. от Русия и руско-говорещите народи, чието богатство за няколко дни се стопи със стотици милиарди долари на колабиралите им фондови борси. Най-много като че ли пострадаха именно руските олигарси – Руските милиардери са загубили 230 млрд. долара от началото на кризата. Второ, свиването на кредитирането и повишаването на лихвите по кредитите от страна на местните банки ще осуети множество инвестиционни проекти в областта на строителството и сделките с недвижими имоти, както и множество планове на населението за закупуване на жилища.

 

Наивно е да смятаме, че цените на имотите няма да се понижат, при това значително, на фона на всички гореспоменати проблеми, които ще ни се стоварят наведнъж. Цените на жилищата се сринаха в редица западноевропейските страни и вече се понижават и в множество централно- и източноевропейски държави. В Естония, например, жилищата се обезцениха с над 20% от върха си. Родните брокерите вече признават с половин уста, че има стагнация не само при жилищните, но и при търговските имоти. Първият ефект – значителното понижаване на броя сключени сделки – вече е налице. Вторият ефект ще е понижаване и на цените на имотите. Това, че пазарът на имоти коригира значително по-бавно от фондовия пазар, например, е просто негова специфика, която може да се окаже фатална в много аспекти. Достатъчно е да погледнем към Западна Европа и САЩ – никак не е случайно, че кризата на финансовите пазари продължава вече втора година, като се има предвид, че сривът в цените на жилищата там продължава с пълна пара.

 

По данни на националната статистика строителството формира над 8% от брутната добавена стойност за 2007 г. Към тях трябва да добавим и индустриите, които са свързани със строителството, и ще разберем значимостта на този сектор за икономиката на България и влиянието на кризата, която ще го застигне през следващите месеци. Единствено можем да се надяваме, че строителството на национални инфраструктурни обекти ще компенсира в известна степен кризата в останалата част от сектора. Но политиката на правителството в това отношение хвърля дебела сянка върху тези надежди.

 

Всичките тези канали за „внасяне“ на глобалната икономическа криза в нашата „къща“ ще имат известен натиск и върху вноса и по този начин ще смекчат влиянието на преките негативни ефекти върху икономиката като цяло. Този ефект на смекчаване обаче ще бъде значително по-слаб от ударите, които икономиката ще понесе по линия на износа на стоки, туризма, инвестициите, потреблението, кредитирането и строителството.

 

Към горните канали трябва да добавим и значителният „принос“ на българското правителство за дестабилизиране на икономиката. На първо място това са спрените милиарди евро инвестиции по линия на еврофондовете, които щяха да подкрепят икономиката ни през следващите трудни години за световната и, в частност, европейската икономика. Голяма част от тези средства щяха да дадат необходимото рамо и глътка въздух на неукрепналия малък и среден бизнес у нас, който сега ще бъде изложен на допълнителен натиск заради неблагоприятната външноикономическа среда.

 

На второ място е „далновидното“ шоково увеличение на цените на природния газ и електроенергията за българските предприятия. Само през тази година цената на природния газ беше увеличена общо с 62%, което е истински шок и за най-големите предприятия, зависими от този източник на енергия. Без съмнение това ще повиши себестойността на продукцията им, ще намали конкурентноспособността им, особено на международните пазари, и ще поддържа инфлацията висока независимо от понижението в цените на останалите суровини. Проблемът с топлофикациите е само малка част от примерите за негативния ефект от ударното увеличение на цената на природния газ върху българската индустрия. Крайният ефект върху икономиката ще е свиване на производството, износа и инвестициите на засегнатите предприятия, което ще се отрази и на свързаните с тях индустрии, както и намаляване на разполагаемия доход и потреблението на населението.

 

Тезата, че увеличението на цената на природния газ е неминуемо, не оправдава шоковото й и непредсказуемо увеличение. По данни на самата Газпром цената за 1000 куб. м природен газ, доставян за Европа, е достигнала 500 долара. В България след последното увеличение цената достигна 538 лв., което означава, че от пазарните цени ни делят около 35%. Ако правителството (в лицето на ДКЕВР, която по всичко личи, че не е независима институция) допусне още едно подобно шоково увеличение, ние вече ще сме над пазарните цени! От друга страна цената на природния газ за страната ни трябва да достигне пазарни равнища до края на 2012 г. Всичко това предполага значително по-плавен преход към пазарни условия от шоковото увеличение, на което сме свидетели, и то в момент на глобална финансова и икономическа криза.

 

Каквито и оправдания да посочи правителството за шоковото увеличение в цената на основни енергийни източници, каквито са електроенергията и природния газ, те само говорят или за изключителна некадърност и недалновидност при воденето на преговори с основните доставчици, или зле прикривана сервилност на чужди интереси, или целенасочено обуздаване на бързоразвиващата се икономика с цел по-силен контрол от страна на определени кръгове, или по много от всичките тези фактори. По-стряскаща обаче е упоритостта, с която правителството защитава своите решения в това отношение, и то в условията на безпрецедентни от времето на Голямата депресия финансови и икономически сътресения навън, които, както стана ясно от изложението ми, няма да подминат и България. Като за капак, неадекватното и нецелесъобразно с оглед на международната обстановка харчене на бюджетния излишък едва ли се нуждае от специален коментар освен това, че част от похарчените пари ще изтекат извън икономиката през вноса – последното нещо, от което се нуждаем в този момент.

 

С оглед на всички гореспоменати канали за внасяне на глобалната финансова и икономическа криза в България и липсата на адекватна политика от страна на българското правителство в този момент за предотвратяване или смекчаване на икономическите последствия очаквам ръстът на БВП за следващата година да се забави до 2-4% в зависимост от скоростта на отслабване на западноевропейските икономики, и до 0-2% през 2010 г. предвид негативната инерция, която ще се натрупа дотогава. В тези прогнози е отчетена и значително по-високата база, постигната през 2008 г., поне досега.

 

Ако някой смята, че това са песимистични прогнози за развитието на българската икономика през следващите две години, то аз бих казал, че това е по-скоро оптимистично-реалистичният сценарий. Песимистичният включва сериозна криза в банковата система заради очакваните фалити на фирми, понижаването на цените на имотите и влошаването на кредитните портфейли. Това може да породи известна паника сред населението за теглене на средства, въпреки обещанията за повишаване на гаранцията по влоговете. Това би означавало теглене на левове, обръщането им в евро и тегленето на останалите валутни средства от банките. Естествено, това може и да срине Валутния борд с всичките негативни последствия. Примерът с мълниеносната реакция за теглене на средства от страна на значителна част от депозантите на Първа инвестиционна банка през април/май след широко разпространения слух за ликвидни проблеми на банката трябва да служи за назидание на правителството!

 

Остава въпросът кога ще усетим кризата по-осезаемо и у нас? Първите негативни ефекти вече са налице, засягайки немалко фирми износители. По-значимите негативни ефекти от глобалната икономическа криза ще усетим до половин година. Дотогава и правителството, и всеки един от нас има възможност да предприеме необходимите действия, за да предотврати или поне смекчи негативното влияние на кризата върху българската икономика и в личен план.

Вижте и другите постинги от моя блог



Тагове:   България,   криза,


Гласувай:
0



1. nakom - Браво eagleeye
13.10.2008 16:17
Много добър анализ.От доста време го обяснявам същото на няколко тиквеника, но те пазаруват апартаменти като домати, и скоро ще се озъбят според мен
цитирай
2. plamendimitrov - Live better, consume less!
13.10.2008 18:47
http://plamendimitrov.blog.bg/viewpost.php?id=240329
цитирай
3. daecon - реалност
14.10.2008 16:53
и на мен ми се струва, че сценарият, който си описал е по-скоро реалистичен, отколкото песимистичен. но един истински анализ за да бъде добър трябва да оперира с числа - примерно, какво ще е нарастването(намаляването) на БВП, БДС, инфлацията, относителни дялове на сектори от икономиката, относителни дялове на внос/износ, нетен внос/износ на капитали и др.
говори се, че правителството ще заложи за бюджет 2009 - 3.5% растеж на БВП при 5% инфлация, което ми се вижда твърде оптимистично и нереалистично. струва ми се по-добре да се заложи на нулев растеж, 5-6% инфлация и закон, който регламентира какво да се прави ако има бюджетен излишък.
цитирай
4. анонимен - значителният „принос“ на бълга...
15.10.2008 12:39
значителният „принос“ на българското правителство за дестабилизиране на икономиката...
ето само заради това поведение на правителството трябва добре да си помислим на предстоящите избори какво правим
цитирай
5. анонимен - уффффффффф
15.10.2008 13:02
някой май се е панирал сериозно.Освен че авторката на текста по-горе явно не икономист, и разбираемо не може да работи с числа, то имаме доста сериозна апокалиптичност в гледната точка.
Явно рецептата е злато, защото щом като ще фалбира всичко, то само това остава :)
Ако пък авторката на това словоблудстов по-горе беше дала и рецепта за положителен сценарай, нямаше да има равна.
Но, като гледам края на текста, явно според нея проблема е в управляващите
чувствам, че след изборите следващата година този блого ще отиде в небитието, там където му е мястото

И продължавай в същия дух, но следващия път още по мрачна статия напиши.Напрамер, как всички в Българиябанки ще фалират. И въобще не се труди да слагаш числа разни в анализите си.И разбира се, цитирай титаните на апокалиптичността в БГ-инвестор и дневник.
Едните печелят от трафика във форума си от спада наборсата, другите пък пишат против правителството, защото не им дава лиценз за банка :)

Идилия и някъде там е орловото око :)

Неграмотна статия написана он НЕГРАМОТЕН ;)
цитирай
6. анонимен - злато?
15.10.2008 13:32
Не знам дали авторката на статията е грамотна или не, но ако последната простотия е написана от икономист, става ясно защо успешните инвеститори и богатите хора рядко са икономисти ;)

При описания сценарий (който според мен си е точно реалистичен) следващото логично нещо е дефлационна депресия. Никой актив не повишава стойността си в такава ситуация, така че ако искате нов ланец и ще си го носите със здраве - купети си злато, а ако искате със сигурност да защитите парите си - дръжте ги в кеш! Не във всички моменти парите носят пари, особено ако не се чувстване напълно уверени в това в какво ги влагате и как ги управлявате.
цитирай
7. анонимен - към 5 анонимния уфффф
15.10.2008 14:28
след като горно написаното неграмотно отразява реалноста то прочети следнот...http://frognews.bg/Frog/index.php?option=com_content&task=view&id=9255&Itemid=1
цитирай
8. анонимен - Номер 5 добре ви го е казал, че дори и ...
15.10.2008 17:25
Номер 5 добре ви го е казал , че дори и повторил.

Имате ли нужда от потретване ?
цитирай
9. анонимен - Да разгледаме blog-a на Eagle Eye
16.10.2008 14:24
Четеш и ако си християнин си мислиш за Страшния съд...това е началото на края...ако не се мре сега и не се мизерства няма кога да е...а дали няма да се подметне нещо и за календара на Маите, които приключва през 2012?!?

Накратко - каквото човек сам си направи никой друг не може да му го направи!!! Това за БГ важи с пълна сила. Българинът е толкова изстрадал, че коментари като тези го хварлят в ужас и желание да се самоубие. Не говоря да не се изтъкват възможни развития, но всички да са черни...сами си правете изводите....

Само от подобни мнения и коментари и то пускани по медии като investor.bg могат да доведат до такава паника, че ще се изпълни приказката "сто пъти повторена лажа - истина"

Само като примет ще ви дам ПИБ - банка със супер условия едни от най-високите възнаграждения за служители без видими финансови проблеми - слух, че липсвали ликвидни средства и хоп - тегления, разпродажби на акциите котирани на борсата...

Всеки сам си прави изводите...но да прецени дали и с какво да ангажира хората...

The worst vice is advice...
цитирай
10. анонимен - Ха...
17.10.2008 14:23
По всичко личи, че подготовката Ви по икономика куца.
Нащата икономика е независима, защото иснасяме много ама много малко стоки. Цените на горивата падат и ще продължават да падат. Лихвените проценти отново ще паднат и всичко ще се стабилизира. Да не говорим, че нещата са стабилни и сега, а всичко всъщност е една пазарна истерия и нищо повече.
цитирай
11. анонимен - Economist podkrepia avtora
25.10.2008 22:39
Dnes, spisanie Economist publikuva statia, ozaglavena "Who's next?The economies of eastern Europe face stormy times, even if Western banks hold their nerve", koiato podkrepia tezata na avtora. Statiata tochno i iasno kazva: Potentially more vulnerable are the poorest new members of the EU, Romania and Bulgaria. For now, growth in both countries remains strong. But the imbalances are striking: Bulgaria’s current-account deficit is likely to be 24% this year. Bursting property bubbles and a wave of corporate bankruptcies could expose the poor quality of banks’ loan books. The question then will be how much support and attention either country will receive from outside. Whereas the Baltic states are well-regarded, enthusiasm in the EU for a Bulgarian bail-out is likely to be limited.
Koito ne e saglasen s avtora, ne e saglasen i s avtoritetno spisanie kato Economist.
цитирай
12. анонимен - Не плашете хората с подобни статии
31.10.2008 01:44
Трябваше да добавите поне още 5 канала, по които ще дойде кризата, за да станат 10 като божиите заповеди....
Проблеми ще има в някой сектори, свързани със строителството, но тези проблеми ще са по-скоро лечебни и ще се нормализират безумията в последните 2 години, където един строителен работник взима колкото колегата си в USA (всичко това поради тотална липса на хора).
По време на криза сериозните износители в България само могат да спечелят, защото кризата би насочила потребленито в по-ниски ценови сегменти, където те са позиционирани.
Това за цената на кредитите за момента, когато е писана статията е вярно, но не може да не се промени драстично до седмици, както вече се променят нещата в момента на всички развити пазари.
За цената на газа като е виновно правителството някой да си спомни как Русия спря кранчето на Украйна преди време и да се замисли дали е реалистично да се мисли, че точно на нас ще продължават да ни дават газ на аванта.
цитирай
13. анонимен - Браво,
28.01.2009 21:55
Добре написана истина. Ако успее Быгария да извади над 1% руст 2009 ще пое4рпим, другите ще пеят любимата джуджешка песен'Злато,Злато :)
цитирай
14. ippm - Да, криза има, но не се ли спекулира вече прекалено?
04.02.2009 15:59
Време е да се замислим дали всичко, което се изписва и говори в публичното пространство е информация, на която можем да се доверим. Да, криза има, и то не в една страна, спадът на работните места вече е факт, но и е факт, че спекулата никога никому нищо добро не е донесла.
цитирай
15. анонимен - UzjbXNhApbPkXn
23.05.2011 17:15
zESMiK , [url=http://meqqplyvanqq.com/]meqqplyvanqq[/url], [link=http://znionrhdpqnp.com/]znionrhdpqnp[/link], http://xshxxawnffsr.com/
цитирай
16. анонимен - ALXfyxnBvQaNGvOLqV
30.05.2011 20:08
xVMfjW , [url=http://vjcqopkmzjms.com/]vjcqopkmzjms[/url], [link=http://zyppckgrumnp.com/]zyppckgrumnp[/link], http://itjnssnplazm.com/
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: eagleeye
Категория: Бизнес
Прочетен: 378599
Постинги: 15
Коментари: 262
Гласове: 131
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031