Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
24.09.2008 12:57 - Защо ни е нужен свободен пазар?!
Автор: eagleeye Категория: Бизнес   
Прочетен: 25223 Коментари: 50 Гласове:
0


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

В навечерието на планираната най-голяма намеса на държава в иначе считания за най-свободен пазар – този на САЩ, си струва да се запитаме: До колко ефективен и рационален е този пазар и защо изобщо се стига до такава намеса?!

Тези два въпроса, макар и различни на пръв поглед, са тясно свързани. Днешната безпрецедентна финансова криза още веднъж доказа, че цялата концепция за свободния пазар като ефективен начин за организиране на финансово-икономическите отношения в обществото се провали на практика. Ако погледнем назад в историята на САЩ, ще видим, че на всеки 8-10 г. пазарът се изправя пред жестока криза, при това без намесата на външни фактори. Дори най-скорошната история ни показва два емблематични примера, два огромни балона в рамките на по-малко от осем години – dot-com балона от 2000 г. и балона на ипотечния пазар, започнал от средата на 2007 г. И двата балона бяха генерирани в САЩ, при това при липса на значими регулации от страна на държавата, както и на каквито и да било външни шокове.

Съвсем естествено възниква въпросът „Ако свободният пазар е ефективен и рационален (основно допускане във всеки американски учебник по финанси), то защо тогава този пазар периодично генерира балони, които могат да имат опустошително въздействие както за финансовата система, така и за реалната икономика?“

Интересен е и фактът, че всички тези балони са съпроводени с множество скандали за измами и манипулации, било то от инвестиционните банки, от рейтинговите агенции, от одиторските къщи, от самите публични компании и изобщо от всички големи играчи на капиталовия пазар. При това тези измами и манипулации са най-много тогава, когато липсват регулации и надзор.

Дори тези два примера красноречиво показват, че свободният пазар нито е ефективен, нито е рационален. Ако беше ефективен и рационален, защо тогава толкова често се образуват балони?! Някой от тях са толкова големи, че помитат със себе си целия свят...

Един от първите „закони“, които студентите от първи курс по икономика научават, е, че пазарите се движат не само от фундамент, но и от голяма доза страсти и емоции, най-доминиращите от които са алчността и страха (накратко „сентимент“), както и от някои технически фактори (като например принудително закриване на къси продажби и др.) Това се вижда и без сложни емпирически изследвания. Добре би било, ако и учебниците бъдат пренаписани из основи, като включат и тази част от реалността.

Свободният пазар не само че не е ефективен и рационален, но дори и неговите най-ревностни защитници знаят това много добре. Всъщност именно те доста добре експлоатират неговите слабости. Сред тях със сигурност можем да отличим инвестиционните банки, рейтинговите агенции, застрахователите, одиторите, анализаторите... и разбира се най-големият играч – правителството на САЩ.

Всъщност кризите са удобно средство за легално и постепенно изземване на богатството на населението от страна на изброените по-горе основни играчи. Защото след като първите забъркат кашата и натрупат големи печалби, идва правителството, за да я оправя! И познайте как? С парите на данъкоплатците, разбира се, т.е. на обществото!

Настоящата криза добре илюстрира тази схема. През 2006 г. инвестиционните банки отчетоха рекордни печалби от иновациите си в сферата на секюритизацията на ипотечни кредити, като по веригата някак си доста охотно и без притеснения се присъединиха и рейтинговите агенции, и застрахователите, и традиционните търговски банки, чак края й не се вижда. И всички големи шефове (пък и по-ниско стоящите в корпоративната пирамида) взеха тлъсти бонуси за „добре“ свършената работа. Спомням си например в края на 2006 г. имаше цели статии, посветени на това кой шеф на коя инвестиционна банка колко голям бонус бил взел. Числата бяха двуцифрени, разбира се мярката беше в милиони долари. Ето една интересна поредица от статии от любимия ни Инвестор.бг, която горещо препоръчвам:

http://www.investor.bg/?cat=6&id=43352

http://www.investor.bg/?cat=6&id=45218

http://www.investor.bg/?cat=6&id=43682

http://www.investor.bg/?cat=6&id=41702


Интересно как пък един участник по веригата не надуши нещо гнило в цялата работа. Като например можеха да си зададат въпроса „Как е възможно да се правят шеметни печалби от нещо в такива мащаби, при положение, че реалната икономика расте както обикновено с 2-4% на година? Икономическата логика ни учи, че финансовите иновации не могат да генерират значима добавена стойност извън рамките на тяхната полезност. Каква е добавената стойност на препакетирането на парични потоци от един инструмент в друг? При всички случаи не е толкова голяма, че да заблуди иначе консервативни играчи, каквито са търговските банкери например. Особено като се има предвид качеството на обезпечението, което стои зад тези инструменти, радващи се обикновено на най-висок рейтинг – високорисковите ипотеки!

Какъв парадокс! И колко чудовищни конфликти на интереси събрани на едно място! Инвестиционните банки („основния готвач“) създават и стимулират порочната практика на редица банки да се раздува ипотечния пазар чрез даването на високорискови ипотечни заеми с цел осигуряването на „суровина“ за секюритизацията („продукти за готвене“); след това плащат на рейтинговите агенции да издадат възможно най-високия рейтинг на високорисковите производни инструменти, за да подхлъзнат накрая търговските банки и да им пробутат обратно вече прекрасни, „безрискови“ производни ипотечни облигации с обещания за високи печалби!

Първо, трудно може да се очаква обективен рейтинг при положение, че този, който го поръчва, го и плаща, от което в крайна сметка има изгода. Второ, каква е логиката търговските банки, които по природа трябва да са консервативни, да купуват такива екзотични инструменти, от които и понятие си нямат?! Най-големият конфликт на интереси е съсредоточен в шефовете на всички организации по веригата, които със сигурност са най-облагодетелствани, пък каквото остане за другите. Ясно е, че не може да има за всички, защото баницата не може да стане по-голяма, само защото някой я е разрязал по нов екзотичен начин и я раздава на играчите в схемата по някакъв сложен и неразбираем начин. Секюритизацията сама по себе си не генерира допълнително производство в реалната икономика и следователно не създава реална добавена стойност, а само преразпределя вече съществуващи блага.

Разбира се последното може и да не е вярно, защото секюритизацията очевидно може да балонизира реалната икономика чрез изкуствено стимулиране на инвестиции, които обаче са лишени от икономическа логика. В случая това са високорисковите кредити и раздуването на строителството и имотния пазар като цяло отвъд икономически устойчивите равнища, като ластик, който е разтеглен прекалено много.

Цялата тази каша в крайна сметка беше забъркана от свободния пазар. На катастрофалните последствия едва ли има нужда да обръщам специално внимание, всички ги виждаме. Но въртележката не спира дотук. Извънредните печалби за едни означават извънредни загуби за други тогава, когато не се създава реална добавена стойност. Все пак забърканата каша някой трябва да изсърба, и то някой друг, като например... правителството, т.е. обществото като цяло.

Да, именно правителството идва накрая на всяка криза, за да „реши“ проблемите, като социализира загубите. И сегашната намеса на правителството на САЩ не прави изключение. Впрочем, това е най-голямата и безпрецедентна намеса на държава в свободен пазар в историята на икономиката. Естествено правителството ще спаси пострадалите корпоративни играчи, за да „предпази“ икономиката от по-лошото, но интересното е, че това винаги става с парите на обикновените хора, които същевременно са и потърпевши от всяка криза.

Интересно защо с парите на едни се плаща за грешките на други, още повече когато има и мотив те да са умишлено допуснати? Ако при всяка криза правителството се намесва, за да спасява корпорациите (освен онези, които не „играят по правилата“), то същите тези корпорации имат всички мотиви да манипулират пазарите по един или друг начин с цел раздуване на печалбите с ясното съзнание, че накрая голямата сметка отново ще плати правителството, т.е. обществото. Точно такъв е и „гениалният“ план за излизане от финансовата криза – до болка познатата рецепта „Печалбите приватизирани, загубите социализирани“. Това вече го знаем.

А аз наивно си мислех, че кризата постепенно излиза извън контрол и „свободният пазар“ няма да се справи лесно и в кратки срокове. Сега вече ми е ясно, че каквато и да е кризата, правителството винаги ще се намеси накрая, за да „оправи“ положението. А по-голяма криза просто означава по-големи печалби за корпорациите и по-големи загуби за населението. Всъщност правителството на САЩ отдавна се е превърнало в удобна маша в ръцете на корпорациите, които винаги ще мътят водата, за да изстискват и приватизират богатството на обществото. Затова се правят и войни, при това модерни, със скъпо струващо оборудване и следвоенни контракти за възстановяване, все услуги, предлагани от корпорациите на „преференциални цени“, а сметката разбира се плаща... правителството, т.е. обществото. И това не е конфликт на интереси?!

Всъщност най-големият конфликт на интереси в случая е избирането на Хенри Полсън за финансов министър на САЩ. Може би широката аудитория не си спомня или не знае, че Полсън беше главен изпълнителен директор на... Goldman Sachs, да именно, една от големите инвестиционни банки с основен принос в забъркването на кашата. Естествено Полсън сега ще се погрижи съвсем безскрупулно за „спасяването“ на финансовия сектор с парите на данъкоплатците, а с наглата конкуренция вече се саморазправи с едно намигване (справка Bear Stearns, Lehman Brothers, Merrill Lynch). Как пък не се сети за този гениален план само една седмица по-рано, та да спаси и Lehman и светът да си спести много главоболия! Феноменално, човекът с основен принос за кашата, която порази целия свят, сега ще спасява положението с парите на населението, което само по себе си е силно засегнато от кризата! А какво да кажем за хората, които загубиха домовете си или плащат зверски лихви заради кризата, на тях кой ще помогне?! Това ако не е конфликт на интереси, то тогава такова понятие изобщо не съществува! По сравнение с това, конфликтите на интереси в бившия ни пътностроителен фонд са направо смешни за споменаване! Но как е възможно да се случи подобно нещо именно в САЩ?! Защо пък не, нали Буш е президент!

Интересно е какво става с компаниите, които все пак не участват в голямото парти и съвестно извършват дейностите си, с добре премерен риск и пр.?! Заради това, че не са в клуба на купонджиите, те са наказани по няколко параграфа. Спасителните действия на правителството на практика поощрява безразсъдното поведение на купонджиите и подрива смисъла от прилагането на каквито и да било принципи за самосъхранение и разумно пазарно поведение. Нещо повече, ако не правиш като купонджиите, може бързо да се окажеш зад борда, защото нечестните действия изземват полагащото се на разумните компании парче от баницата и те биват притиснати в ъгъла. А когато дойде време за спасяване, тези компании са оставени на произвола на съдбата, защото те така или иначе нямат „токсични активи“, не са толкова значими за икономиката (защото преди това не са се охранили на чужд гръб), пък и няма пари, т.е. баница, за всички. Ето как конфликтът на интереси носи след себе си и морална заплаха. А днес тя е толкова мащабна, колкото и безпрецедентна е кризата!

Интересно е и как средният американски данъкоплатец ще плати сметката на правителството, след като и той самият е затънал в дългове? Ако се вдигнат данъците, това само ще доубие и без това клатещата се икономика на САЩ. В неясното бъдеще може и да се вдигнат, но не и сега. Даже единият от кандидат президентите се обяви за мащабно намаляване на данъците!?! Кой тогава  ще плати сметката днес?

Естествено добре познатите кредитори на САЩ – Китай, Япония, Европа, петролните страни, в това число и Русия. Защо не и България, тя има такъв излишък, че да посрами всички развити страни! Все пак фискалният резерв трябва да се инвестира в нещо, като например германски държавни ценни книжа, американски държавни ценни книжа и т.н. Всъщност цената я плащаме всички ние, от останалия свят, пряко или косвено. Например с по-високите лихви, загубите на фондовите пазари в следствие изтеглянето на ликвидност за покриването на зейналите от кризата ликвидни ями на Запад, и т.н. Така че би трябвало да се интересуваме за какво всъщност ще отидат парите ни със следващата „неизбежна“ намеса на американското правителство. Всъщност едва ли някой у нас си прави такива сметки, все пак връзката е много далечна. Ние за нашия излишък пет пари не даваме кой и за какво ще го разпределя, камо ли за епичния американски план за спасяване.

Все повече хора обаче забелязват мащабната кампания по изземване на богатството на населението от страна на корпорациите в САЩ. Това ясно личи от очерталите се тенденции, започнали от недалечната история. Ако преди САЩ бяха преди всичко производствена сила, то днес тя е преди всичко консуматорска сила. Ако преди нацията е спестявала, сега харчи на кредит. Резултатът е нови и нови рекордни нива на бюджетни и търговски дефицити, които се пишат на сметката на обикновения американец! Сметката засега плаща останалият свят, но тя все пак се пише като дълг на американското общество. Дали някога изобщо ще може да я плати?! Дефицитите не само не се свиват, но напротив – главоломно набъбват. Между впрочем с последните „спасителни“ действия федералният дълг се очаква да достигне 11.3 трилиона долара, или близо 70% от БВП на САЩ!

Нещо повече, американското правителство ни демонстрира, с типичната си безпардонност и високомерие, че с лекота може да погази изконните пазарни принципи, на които се уповава американското общество, и да включи в действие мерки от арсенала на иначе жестоко осъжданите диктаторски режими. Ако грубата намеса на държавата в пазарните отношения в страни като Русия и Китай са широко осъждани и критикувани от целия свят, то какво да кажем за бруталната намеса на американското правителство на пазар, прокламиран като „свободен“?! Днешните действия на САЩ вкарват в малкия си джоб действията на Русия и Китай взети заедно. Как тогава да им вярваме, че държат на свободния пазар?

Би трябвало също да се запитаме докога светът ще плаща сметките на САЩ?! И не е ли това същото като да си купиш препакетиран ипотечен продукт от инвестиционна банка със завидна „репутация“, като по този начин насърчаваш порочната практика да се раздават лоши кредити, за да се генерира „материал“ за секюритизация?! Със сигурност все повече кредитори си задават тези въпроси, защото последствията от тази лудост се виждат с просто око. При това проблемът е все още на корпоративно ниво. А какво ще стане утре, когато светът ще трябва да спасява американското правителство от банкрут?! Да подпалваш чергата, на която сам си стъпил, едва ли е много разумно и едва ли ще спечелиш в дългосрочен план. Нали плащането на сметката на американското правителство от света всъщност му развързва ръцете за още подобни „спасителни“ акции в бъдеще! Тогава кой в крайна сметка поражда моралната заплаха?!

Някой ще попита „А какво е решението?“ Отговорът на този въпрос е много прост и ни е завещан още от добре забравените древни писания: „Всеки трябва да си плати сметката“. Ако не я платиш днес, то утре тя може да стане непосилно голяма и извън твоя контрол. Крайно време е американците да започнат да си плащат сметките, вместо да искат нови и нови кредити, не за инвестиции, а за консумация. Крайно време е да се примирят с факта, че икономиката им не може да поддържа този стандарт на живот. Ще трябва да запретнат ръкави и да бачкат здраво и със смирение да получават това, което реално са изработили като цяло. Иначе защо един китаец да бачка денонощно срещу купичка ориз, за да може да плаща дълговете на онзи, който консумира продукцията му на вересия?! Рано или късно тази порочна практика ще бъде разбита. И ако американците не си дадат ясно сметка за това сега, то след време цяла Америка ще се превърне в един голям Lehman Brothers, чиито активи ще се изкупят на безценица, а служителите, т.е. населението, ще лъска обувките на забогателите китайци, примерно!

И така, защо ни е нужен свободен пазар?! След всичко казано дотук може би някой ще си помисли, че няма смисъл от него. Помислете пак! Има смисъл, и то голям. Все пак преди да пожънеш, трябва да посееш. За да има баница за делене (или казано на финансов жаргон „парични потоци за препакетиране“), някой трябва първо да я изпече. И колкото по-голяма е тя, толкова по-голямо лапане ще пада след това. Но кой може да опече по-голяма баница от свободния пазар?!


ПП. Така и така съм подхванал темата, хубаво е да си помислим какво правим ние в България. След като стана вече ясна тезата ми, че свободният пазар не е нито ефективен, нито рационален, пък и лесно се манипулира с цел извличане на извънредни печалби от силните на деня с помощта на правителството, то струва ли си и ние да се хвърляме по този път, по който други са стигнали до задъдена улица? Струва ли си и ние тъй ревностно да защитаваме чужди идеи и виждания, които очевидно не работят според очакванията, а в същото време генерират огромен стрес и напрежение, скъсани нерви и куп болести?! Ако дори САЩ, без да им мигне окото, погазват собствените си принципи, то тогава защо ние трябва да ги защитаваме?! Ето, САЩ грубо се намесва на капиталовите пазари, дори спряха късите продажби, тогава защо и ние да не го направим? Още повече, че нашият пазар падна не с американските 20-25%, а с близо 60% и такава пазарна намеса би била още по-оправдана! За какви къси продажби говорим, след като те бяха обявени за най-голямото зло на фондовите пазари в САЩ, Великобритания и други страни в развития свят?! Защо пак ние да сме най-отпред, пропагандирайки чужди принципи, които очевидно не са универсални дори за тези, които са ги измислили?! Ако тук някой поиска намеса на държавата за стабилизиране на пазара, ограничаване на манипулации, картелизации, веднага плеяда „умни“ глави ще се надигнат и ще кажат „Не трябва да се бъркаме в работите на пазара, той най-добре знае!“ Какво знае пазарът, бре Бай Ганьо?!




Гласувай:
0



1. анонимен - БРАВО
24.09.2008 16:01
Особено добър анализ. Споделям напълно! Възхитен съм!
цитирай
2. анонимен - Iznenada
24.09.2008 16:21
Priqtno sum iznenadan ot tozi analiz,vse pak v tazi strana sa ostanali zdravo misleshti i dobre informirani hora zashtoto sudeiki po-deistviqta na taka narechenite investitori na BFB napravo bqh izpadnal v otchaqnie
цитирай
3. анонимен - 100kr
24.09.2008 17:10
Едно Браво. Много добър анализ!
цитирай
4. анонимен - Честен, обективен поглед.
24.09.2008 17:50
Радвам се, че има такива българи!
цитирай
5. анонимен - kolai4o
24.09.2008 17:51
Коментарът на статията е излишен - всеки, който поне малко се е интересувал и се интересува от моментната ситуация (пък и не само), трябва да се поинтересува повече в насоката описана по-горе.
Лично моето мнение е, че ако САЩ се оправят с положението сега, след 2015 (пенсионирането на т.н. baby boomers) ще ни чака най-голямата криза, резултатите от които никой не може да каже какви ще са.
За хората, обичащи конспирациите - гледаите Zeitgaist (мисля че така се пишеше) и по-конкретно за историята на ФЕД и банките - може да ви се стори интересно как добре се покрива с написаното в статията.
Евала за статията!
цитирай
6. анонимен - Много вярно!!!
24.09.2008 18:08
Това е американската мафия, олицетворение на най-голямото зло!
цитирай
7. анонимен - така е !!!
24.09.2008 21:09
Рядко добър анализ! Много хора и у нас и по света разбират какво се случва, но малцина са тези които имат смелостта и красноречието за да го изразят така добре. За съжаление сегашната пазарна система е така яко преплетена с алчността и страха, че не знам дали ако тези пороци се изкоренят капитализмът ще остане такъв какъвто е? Все пак безплатен обед няма и всеки рано или късно си плаща сметката. Дали САЩ са стигнали този момент ми е трудно да предскажа, но явно на там отиват нещата..
цитирай
8. анонимен - Поздравявам автора за този материал
24.09.2008 21:12
Поздравявам автора за този материал. Ще се радвам да го видя в наш ежедневник. Как иначе хората ще се отърват от наивното мислене, или ще започнат да мислят въобще. Погрешно е да се отъждествява: "... правителството, т.е. обществото". Правителството и Парламента на практика се явяват като Изпълнителен директор и Борд на директорите на същата тази "корпорация", която обира "излишъците" от обществото. Така че, икономическите кризи, за които авторът вече не е наивен, са органично свързани с дълбоката криза в която се намира Представителната демокрация. И понеже никой не е предложил нищо по-добро, ще трябва да проумеем, че икономиката има нужда от силна държавна регулация. Някакъв модел на "държавен капитализъм", но не и в уродливите му форми към които някои световни сили все повече се привързват.
цитирай
9. lelya - Аз май съм единствената неанонимна ...
24.09.2008 22:53
Аз май съм единствената неанонимна тук. Възхитена съм.
цитирай
10. анонимен - Анализът е Блестящ
24.09.2008 23:50
Съчетанието е много добър анализ от данни плюс лично мнение...Невероятно добре изложено всичко. Дано има повече такива българи.
цитирай
11. анонимен - Пълна боза !
25.09.2008 04:12
Ало афффтора...
Цитат от тебе:"„Какъв парадокс! И колко чудовищни конфликти на интереси събрани на едно място! Инвестиционните банки (основният “готвач“) създават и стимулират порочната практика на редица банки да се раздува ипотечния пазар чрез даването на високорискови ипотечни заеми с цел осигуряването на „суровина“ за секюритизацията (продукти за “готвене”). След това плащат на рейтинговите агенции да издадат възможно най-високия рейтинг на високорисковите производни инструменти, за да подхлъзнат накрая търговските банки и да им пробутат обратно вече прекрасни, „безрискови“ производни ипотечни облигации с обещания за високи печалби!
Абе момче ЗАЩО се излагаш толкова си далеч от истината. Процеса изобщо не е такъв какъвто болното ти въобрежение описва.
Няма да коментирам много защото буквално всяко второ изречение в този твой ПСЕВДО коментар е болезнено простоват и меко казано неточен.

Само ще цитирам този бисер:"Цялата тази каша в крайна сметка беше забъркана от свободния пазар. На катастрофалните последствия едва ли има нужда да обръщам специално внимание, всички ги виждаме."
Драги ми смехурко да ти говори нещо Фене или Фреди ?
Тези квази икономически образувания какво са бе мили ?
Само не ми казвай че са продукт на СВОБОДНИЯТ пазар !
Елементарно мислене демонстрирано без всякакво неудобство от теб и публиката под статията ти !
цитирай
12. анонимен - -
25.09.2008 09:12
Цялото изложение показва, че авторът не знае изобщо как работи финансовата система. Почти всички твърдения са неаргументирани. Проблемът е забъркан с участието на ВСИЧКИ икономически участници. Вината се хвърля само върху банките, а се забравя ролята на заемополучателите, които са взимали заеми без да си направят сметката. Ами те да не би да са освободени от задължението да си преценяват риска да си покриват вноските и да изпаднат в неплатежоспособност? Значи едните са разхлабили критериите за даване на заеми от чиста алчност, а другите са се юрнали да взимат заеми пак от чиста алчност и когато системата се събаря заемополучателите не са виновни. И се оказва, че едва ли не грешката е единствено в банките и всички плащат заради тях. Да ама не е точно така. Цялото общество плаща сметката за това, че голяма част от него, т.е. много обикновени хора са били обхванати от алчност и късогледство и са се натоварили с непосилни заеми. И сега, когато същите тези хора си плащат за тарикатлъка чрез данъците, с които банките биват извадени от калта се оказва, че те всъщност не били виновни, а виновните били само големите корпорации. Тази теза може и да мине пред някой икономически неграмотен.
цитирай
13. анонимен - kosio
25.09.2008 09:54
"Днешната безпрецедентна финансова криза още веднъж доказа, че цялата концепция за свободния пазар като ефективен начин за организиране на финансово-икономическите отношения в обществото се провали на практика."

Това въобще не е вярно. Това дори е една голяма манипулативна лъжа.

Свободният пазар се движи по синусоида най-грубо казано. Това му е естественото състояние - непрекъснато движение. Свободният пазар е динамичен, а не "балансиран", както смятат разни соц-икономисти (воглаве с великия Кейнс). При напълно свободен пазар, синусоидата е с малка амплитуда (ако ме разбираш). Колкото по-голяма външна, непазарна намеса има - толкова по-голяма става амплитудата. 2000-та като се спука дот.ком балона, трябваше да Го (пазара) оставят да си свърши работата. Но, великият мошеник Грийнспан, смъкна лихвата до 1% и предотврати естествения спад. Също и направи услуга на властта. Само, че с такива НЕпазарни мерки не може да се управлява свободен пазар. Сега пазарът си го връща - балонът е още по-голям и всеобхватен и ще гръмне още по-силно. Преди 6 месеца като наливаха пари безогледно, какво постигнаха - отложиха неизбежното. Сега като искат да наливат още пари, какво ще постигнат? Ще отложат неизбежното до изборите. Да, изборите са основният момент в момента. Проблемът е, че вместо да го оставят да си спихне/гръмне балончето, го помпат още. Така гърмежът е гарантиран и ще бъде оглушаващ. Благодарение на НЕпазарната намеса на РЕГУЛАТОРИ на СВОБОДНИЯ пазар, който както се вижда въобще не е свободен.
цитирай
14. анонимен - Ве4на дружба !
25.09.2008 10:03
Номер 11
Ей с голяма радост откривам 4е след моя постинг се намериха и други разумни хора да понапишат някой ред. На беттонните павета по-нагоре дето толкова хвалят Афффтора да им светне малко пред о4ите. Стига комунисти4еска злоба бе другари! Та Щатите са най комунисти4еската страна в света.
Ха ха ха нали затова след 10 ВСИ4КИ отговорни другари си изпратиха децата там, а не в Москва !
цитирай
15. анонимен - Koito ne e saglasen s avtora neka da ...
26.09.2008 08:14
Koito ne e saglasen s avtora neka da se argumentira- vseki moje da kaje che avtora ne si razbiral ot rabotata. Kato tolkova ste naiasno kak stoiat neshtata se registriraite i napishete i vie edna statia. Ako naistina smiatate che avtora ima pogreshna predstava za niakoi ot aspektite v temata, spodelete...
цитирай
16. анонимен - Недейте плю свободата!
26.09.2008 12:06
Щото после ще умирате за нея ... Това се отнася и за така наречения свободен пазар.Защо винаги трябва да започваме от самото начало и да си обясняваме, че свободата не е анархия, както не и привилегия за ограничен кръг от хора, нп. държавници или корпоративни лидери. Но за да бъда аз свободен,трябва твоята свобода да не е приложима върху мен и моята. Т.е разумната свобода е компромис, който подлежи на регулиране.Отдавна е доказано, че абсолютни неща няма на тоя свят. Крайности няма и е време това да се осъзнае.
За всички е ясно, че са виновни спекулите и спекулантите.Че в основата на всичко седи простия факт, че борсите са превърнати в игра на несъвестните инвеститори, които печелят несметни богатства без инвестициите им да доведат до реални ползи за когото и да било; които манипулират пазарите по света, както им отърва. Именно те създават тези балони ,после използват същите тези „фалшиви” пари отново за да манипулират пазара като още повече изкупуват и задържат неоснователно дефицитни или не ресурси. Алчност,алчност и пак алчност, всъщност и тщеславие за като отидат в елитния ресторант.
„При това тези измами и манипулации са най-много тогава, когато липсват регулации и надзор.”
Точно така ... Регулации и надзор, но в никакъв случай тотален контрол. Не всички, а само онези, които преминават границата на разумната свобода,която е определена чрез закони и т.н., подлежат на контрол и на санкции. Как ще му обясниш на простия бакалин, че той вече няма право да произвежда колкото прогнозите или позициите му на пазара налагат, а и да продава, щото заради еди кой си алчен сульо,държавата е решила да накаже и ограничи всички, от най-малкия до най-големия? Че държавата си е наумила, че познава по-добре от него собствения му бизнес и само тя може да взима правилни решения ? Как ще ограничиш търсенето на потребителите? Или държавата пак е по-компетентна от мен за собствените ми нужди и от какви и колко стоки и услуги се нуждая ... А тя от кой се управлява, сигурно ще да е от хора, които са не по-малко хора от мен...Или може би са всезнайни и всеможещи божества?
Мола, недей изпадай в типично фашисткия стил на размисли, характерен за опорочения комунизъм или която и да е друга силно авторитарна или тоталитарна система. Бизнеса като цяло е достатъчна авторитарен тип структура и ако държавните органи си вършат работата и когато установят нередностти, си проконтролират и санкционират главите на тези структури, всичко много бързо ще си дойде намясто. И пак опираме до корупцията и лобирането ... Бизнеса е политика. И като всяка политика, за да е добра, е нужно морал и воля.
И ще е много хубаво, като добър икономист и анализатор, да помниш,
Че за пари се работи, а за свобода се умира... Включително и за тази да можеш сам да избираш къде и какво да работиш.Без свободен пазар това няма да е възможно.Той е градивен елемент.Има си кусури, има си неуредици, но те могат да се решат, а могат и да се изтърпят, докато се измисли и наложи нещо още по-ефективно и чисто.Ако питаш същите тези американци за чиито пари си толкова загрижен, според мен ще ти отговорят, че е по-добре да изтърпят и да получат нещо по-хубаво, отколкото да се върнат към нещо адски мръсно.
цитирай
17. анонимен - И си прав
26.09.2008 12:17
че е невероятно несправедливо, Щатите да обират пешкира и грешките на няколко да плащат милиони хора. Но ако те не го направят, същите тези милиони хора ще страдат много повече. Друг е въпроса, че отговорните за тази криза трябва да си понесат наказателна отговорност, освен това да им се изпразнят джобовете до последният цент и да им се забрани дори във вестник да четат и да се интересуват от финанси.
цитирай
18. анонимен - Само моля не жалете горките кредитополучатели
26.09.2008 15:20
На мен есето ми харесва, независимо колко неаргоментирано и приказно е. Браво на автора! Имаше обаче няколко коментара за горките хорица, които сега не могат да си плащат ипотеките и страдат. Да ама НЕ. Колкото са виновни банките толкова са виновни и тея пичове дето години наред участват в пакетирането с безумни експертни оценки и рефинансирания. Га яди кифтетата ни рива. Сега щели да плащат 700млрд. Да плащат. И пак нещата ще се оправят. Да му мислим ние. И братята наоколо разбира се.
цитирай
19. lelya - Стори ми се интересно: http://d...
26.09.2008 15:32
Стори ми се интересно: http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=291153
Анонимен 11, това за кифтетата си е вярно. Защо всички са анонимни? Това ли е начинът за борба за свободата на словото?
цитирай
20. анонимен - Ех Боно, Боно
26.09.2008 18:54
Няма втора група като U2. Обожавам ги.
Момчета и момичета свирете и пейте на воля! Радвайте аудиторията и феновете! Сериозните неща оставете за умните. Как пък да му е__ м____a всички музиканти са пацифисти проядени от аскетизъм, благородство и загриженост за просперитетът на човечеството. Само дето тези големи групи ни разбиха хубавата поговорка:
- "Музикант къща не храни"
Хайде да не правим справка за личните доходи на Боно от 1979г. насам и процента от тях който е дал за благотворителност.
цитирай
21. lelya - Анонимен 20
26.09.2008 19:36
Сигурно сте прав. Аз нямам никаква информация и с незнанието и неразбирането ми се струва, че Боно не е фалирал и не иска финансова помощ от никой какъвто е случая в момента. Неикономическата ми логика подсказва, че който го е докарал до фалит, то нека си фалира. Мисля, че това беше в известна степен логиката на поста. А и на голяма част на самите американци.
цитирай
22. setebos - О боже !
26.09.2008 22:05
Ама защо като си вземете изпита по микро- и макроикономика в първи курси и четете инвестор си мислите, че непременно трябва да правите псевдо-авторитетни коментари - ако толкова искате да си нароите купчина лаици, които да ви ръкопляскат ходете членувайте в Атака! Както вече спомена един грамотен човек по-горе, всичкия тоя бълвоч в постинга изглежда смислен само за хора, които са чували термините, но не знаят функцията. Икономиката на щатите се намира в закономерен цикъл - излезте малко от рамката на това, което са ви преподавали бившите професори по политическа икономия, настоящи професори по икономикс и прочетете истинската литература, която е вече достъпна и унас. А за това да се правят някакви анализи на на база статии от инвестор.... аре моля ви се. Ако се намери един разбиращ от работата си финансов анализатор, който смята, че инвестор-а е нещо повече от забавно четиво да ми пише какво точно е намерил там, което да си струва. За всички, които се чудят какво точно имам предвид, ще дам два жокера във формата на имена - Дау и Елиът. Както казах, всичко си е напълно закономерно.
цитирай
23. energywatch - свободен пазар - to be, or not ..... ?
27.09.2008 16:39
Статията поражда въпроси.
Понякога правилните, добре поставени въпроси са по-интересни и важни от отговорите им.
Всички ние, които се подвизаваме в пространството на blog.bg ценим свободата. Свободата - ДА! СВОБОДАТА - икономическа, на словото, на пазара, на вероизповеданията, ....
Но каде са критерийте, механизмите, лостовете, структурите, с които се възпрепятства тази свобода да се превърне в свободия и анархия.
Доколко държавата трябва да се намесва в пазара,
доколко пазара може да се саморегулира, доколко обществото да плаща за грешките на корпорацийте и на собственото си правителство /преразпределяне/...
Очевидно темата е "болна", изисква внимание и лечение. Създаването на механизми,
закони, правила, с които системата да може да се саморегулира е най-добрия вариат. ДА! А какво правиме с вътрешните и външни фактори, които не сме отчели, или породили се в последствие, след създаването на саморегулиращата се
/синергетична/ система! ....
На мен лично статията ми хареса, има спорни моменти, но точно това и е хубавото.
Еagleeye продължавай да дерзаеш!


цитирай
24. setebos - @23
27.09.2008 19:12
Разсъждения на база незнание. Или се намираш за далеч по-вещ в материята от светила като Адам Смит и Милтън Фридмън (в което май всички се съмняваме) или трябва да спреш да пишеш, че определена тема е "болна", когато не си запознат със конкретната специфика на въпроса. Което си е типично българска черта, дървената философия, но това е вече друга тема. Извинявам се за острия начин на изразяване, но това по-горе са простотии. Повече четене и по-малко дървена философия. Не е сложно.
цитирай
25. lelya - setebos
27.09.2008 21:10
До сега от всички написани от Вас коментари добихме информация, че сте прочели нещо от някой. Другото, което разбрахме е, че най-нахално си присвоявате правото да давате квалификации като "Бълвоч", "дървени философи" и други. На спам заприличва това. Ако искате може да напишете мнението си по темата. Би било интересно. Колкото до "светила" - какво означава това? Много поздрави на Дау, Елиът, Адам Смит и Милтън Фридман. Не разбирам от икономика, но автора се опитва да мисли, а вие просто цитирате имена.
цитирай
26. setebos - така,
28.09.2008 14:09
идеята на критиката ми е, че когато искаш да разсъждаваш над даден "проблем", то трябва да имаш идея как функционира системата, в която се е появил. Конкретните светила са хора, които са дали рамка на днешната пазарна икономика и техническия финансов анализ. За това казвам, че трябва първо да се чете, после да се разсъждава на база наученото. Важи и за Вас. Мисля с това да изчерпя участието си в темата - каквото съм искал, съм казал. Всеки, който е разбрал какво съм казал не се е изказал против. За мен е достатъчно.
цитирай
27. lelya - Светила? Това е комплексарско и ...
28.09.2008 22:04
Светила? Това е комплексарско и инфантилно. Човек чете за да се информира, а не да преписва и цитира. Вие с преписване ли се дипломирахте? Естествено, че няма да пишете повече. Та вие сте се регистрирали само за да оплюете автора на поста. В блога ви няма нищо. Никога не сте писали. Може пък да пробвате да попрепишете нещичко. Рамка? Боже господи! Кой дава рамки? Какви рамки? Сигурен ли е в дадената рамка? Ами ако бърка? Колко изключения има дадената рамка? Ами ако утре някой постави по-добра, вие ще се врътнете и ще твърдите, че новата е по-добра, така ли? Трябва да се мисли със собствена глава. Успех ви желая, в четенето.
цитирай
28. анонимен - chudesno napisana statia
02.10.2008 05:42
za posredstveni bulgarski chitateli. ochevidno avtora ne poznava amerikanskata ikonomika i e napravil svobodno sachinenie po temata. edin savet - osven ruski iztochnici na informacia avtora da prochete malko i amerikanskata presa.
цитирай
29. анонимен - Нищо ново под слънцето...
05.10.2008 08:01
Ами направиха се редица грешки в управлението. Което иска да каже статията, че свободния пазар на кредитни продукти и деривати остана да се върти извън контрол и центробежната сила изхвърли много, които се опитаха да се включат към края на тоя пазар. Е, историята приключи. Както и изчезнаха инвестиционните банки. С това един сектор от свободния пазар официално се закри. И кой е виновен, всички са виновни. Купувам си къща с 2% лихва за първата година, което съм счел, че мога да си позволя нали? И след 1 година цената на къщата ще нарасне 20% (или се надявам, че ще порасне), което си е добра печалба. Да обаче Фед увеличава лихвените проценти и не си защитен от това, съответно и твоята лихва се увелича (ако е плаваща), а заплатата ти не расте. Издъхваш. Не дай си Боже да те уволнят, губиш всичко.

В смисъл се създаде много благоприятна среда за развитие на един кредитен балон възползвайки се от нормалната човешка алчност да се спечелят повече пари. Ако може от въздуха.

Обаче ако банката ти беше искала в началото 20% от цялата главница на ипотечния заем, много щяха да се откажат предварително от пазара и цените на недвижимите имоти нямаше да се качат с толкова много.
Това е. И при комунизма имаше които се наядоха много и още ядат, и при свободния пазар при криза пак ще има които ще се налапат. Ние не сме от тях. И ще си плащаме с повече работа и по-малко пари. Както винаги. Няма идеална система, има само по-добра от другата, няма смисъл да споменавам коя. Няма и идеални хора.
цитирай
30. анонимен - do vsichki
05.10.2008 17:43
Statiata e dobra i interesna. Moje da ne sym syglasna s momenti ot analiza, no zatova pyk uvajavam mnenieto na avtora i negovia trud i tova che misli i se interesuva ot podobni temi. Samo ne moga da razbera, zashto znachitelna chast ot po-gornite komentari se praviat kraino ironichno, podigravatelno, s zlychen sarkazym i s obidi. Kym vsichki tezi deto sa pravili podobni zlobni komentari po-gore: Vashite pretencii sa kuhi shtom ne mojete dori da diskutirate normalno, a se hvyrliate da obijdate. A do avtora na statiata - bravo za usilieto i za interesa kym temata.
цитирай
31. анонимен - Така е!
05.10.2008 22:44
Така е! Икономиката не може да се разглежда сама за себе си. Политиката не е притурка към икономиката, но може , както е и в случая, да и влияе значително.
цитирай
32. анонимен - Написаното е
06.10.2008 06:43
Вярно от край до край. Проблема е, какво може и трябва да се направи, за да се премахне това положение. САЩ да доят света като цяло. За това е май тази Глобализация. Да живееш охолно и на гърба, и за сметка на много по бедните от теб, това се нарича супер нагло и нечовешко поведение на правителство и нация, които омръзнаха на всички със суперарогантното си поведение. Че свободен пазар няма това стана ясно и за децата. Всичко се дирижира, манипулира, нагажда според желанията и вкусовете на силните на деня в икономиката и политиката. Играта е стара и се играе по добре разработена схема. Големите играчи винаги излизат сухи от нарочно забърканата каша, натоварени със спечелените с честен труд милиони,а народите плащат за греховете им.
Какво може и трябва да се направи.
Да се премахне свободния пазар ли?
Да се регулира? Как? Да се усъвършенства. Възможно ли е? Да се замести с сещо друго. Какво? С някакъв друг пазар, от друг вид?
Капитализма от англосаксонски тип, с неговат свръхлиберарализация не показа ли на дело своята неефективност. Не показа ли със своята досегашна история, че работи за "щастието" на около 20% от населението, за сметка на недоимъка, а често и на относителната и абсолютна бедност на останалите 80%.
Че е време да се мисли за някаква нова модерна икономическа и социална система, която би била справедлива за повечето хора, за 80%-те, а не само за 20%, както е било и е сега.
Че е време да се мисли за преподредба на света, за нови и радикални решения, които да доведат до по-добър живот и времена за всички хора по света.
цитирай
33. plamendimitrov - Live better, consume less!
13.10.2008 18:47
http://plamendimitrov.blog.bg/viewpost.php?id=240329
цитирай
34. анонимен - Алчното изсилване води до там
15.05.2009 17:14
През 1913 г. банкстерите взеха властта над долара със закона за Федералния резерв, а в 1971 г. му отмениха златното покритие за да могат да го печатат в свръхколичества и да зарибят максимален брой държави

Робърт Кийосаки: "През 1913 година е създаден Федералният резерв на САЩ. Това може би е най-важната дата в историята на страната, когато правилата за глобалните пари започват реално да се променят. Работещите за заплата хора би трябвало да запомнят тази дата като начало на атаката срещу личните им богатства.

Първо, Федералният резерв на САЩ не е правителствен обект. Това е мит. Нито е държавен обект. Тази банка е притежание на едни от най-богатите хора на света.

Когато Федералния резерв е създаден, най-богатите хора на света поемат контрола върху паричната система на най-богатата страна на света... и после променят правилата за парите.

Днес американците настояват правителството да защитава американските работни места и американските интереси. От време на време чувам да казват: „Купувайте американското” или „Поддържайте американския бизнес”. Е, вече е прекалено късно. Това са безсилни викове на отчаяни хора. През 1913 година най-богатите хора на Земята поеха контрола върху парите на света, като поставиха под контрол най-богатата световна икономика – икономиката на САЩ.

Те промениха правилата, но не го съобщиха на всички.

Днес икономиката на САЩ технически е банкрутирала, а хазната им е пълна с документи за собствената им задлънялост, известни като бонове и държавни ценни книжа, сметки, които децата на бъдещите поколения ще трябва да плащат.

Тази кражба на богатство продължава, тъй-като милиони хора работят във фирмите на богатите, пестят пари в банките на богатите и инвестират в активите на богатите (като акции, бонове и взаимни фондове) чрез банкерите на богатите.
Системата е замислена в международен план така, че да взема и контролира колкото може повече от вашите пари... законно". /из "Повишете финансовия си IQ"/

www.esencia1.info
цитирай
35. анонимен - WYSpqyBpkVUJqRMpBOD
23.05.2011 17:12
U18yqa , [url=http://rfdwjstdgsaj.com/]rfdwjstdgsaj[/url], [link=http://ylszcwbkfbdk.com/]ylszcwbkfbdk[/link], http://ubwzrqprkbod.com/
цитирай
36. анонимен - JNHBSotlz
27.05.2011 14:02
pIL9W1 <a href="http://ucjnzfytshrg.com/">ucjnzfytshrg</a>
цитирай
37. анонимен - IfvcoEozDyjTteXjcTB
27.05.2011 14:04
U7Fg7Z <a href="http://iwmszpxubhcf.com/">iwmszpxubhcf</a>
цитирай
38. анонимен - YKPnINSWuuZYGKzBFXc
27.05.2011 14:09
4NIL4X <a href="http://wuafgmdwnjwy.com/">wuafgmdwnjwy</a>
цитирай
39. анонимен - FIuRTvLalunNWSewj
27.05.2011 14:18
f1hxiU <a href="http://setcvjutzanx.com/">setcvjutzanx</a>
цитирай
40. анонимен - OObJkkfxHRM
27.05.2011 16:02
BaFD54 <a href="http://mdyuneftezld.com/">mdyuneftezld</a>
цитирай
41. анонимен - LpZmbSncuyKUqLk
30.05.2011 17:15
PoJtVY , [url=http://ceuqyeqxpclv.com/]ceuqyeqxpclv[/url], [link=http://uqhonmigoasp.com/]uqhonmigoasp[/link], http://wwpgzpabxyrk.com/
цитирай
42. анонимен - koaVpxNYEQqZweZtAs
30.05.2011 17:50
44clYT , [url=http://amxhafjjngdn.com/]amxhafjjngdn[/url], [link=http://lpnxfflfbahx.com/]lpnxfflfbahx[/link], http://odabrfxdejdq.com/
цитирай
43. анонимен - rFrVFMrjAqUYeboRJcy
30.05.2011 18:03
rqRiMo , [url=http://jpohwngqwmto.com/]jpohwngqwmto[/url], [link=http://mnzcnpgwcufz.com/]mnzcnpgwcufz[/link], http://atfhynbqghrk.com/
цитирай
44. анонимен - UVMwPTkN
30.05.2011 18:21
1fL3zV , [url=http://zxuawleacgls.com/]zxuawleacgls[/url], [link=http://riotrbdpjmxr.com/]riotrbdpjmxr[/link], http://vrupoqxgqsjj.com/
цитирай
45. анонимен - nNpiJntVvvcBh
30.05.2011 20:05
VnqtS0 , [url=http://gykzklfokmya.com/]gykzklfokmya[/url], [link=http://nxbrgucdhbmz.com/]nxbrgucdhbmz[/link], http://qhqobwsqxezj.com/
цитирай
46. анонимен - old navy coupon
09.08.2011 12:36
Bruiebyhauhicpl <a href=http://bit.ly/oldnavycouponsbox>old navy coupons</a> ewyPyilrddcejnh
цитирай
47. анонимен - jcpenney printable coupons
25.10.2011 13:20
iKvapvefactrsu <a href=http://is.gd/FJkk8c>jcpenney printable coupons</a> ecotlheycowcll
цитирай
48. анонимен - Get up to 100000 forum backlinks with our xrumer blast & massive traffic
31.01.2012 18:57
Get up to 100000 forum backlinks with our backlinks service & massive targeted traffic Get incredible web traffic using superb backlink blast today. We can post your marketing message up to 100’000 forums around the web, get thousands of backlinks and large targeted web traffic in very short time. Most affordable and most powerful service for web traffic and backlinks in the world!!!! Your post will be published up to 100000 forums worldwide your website or blog will get instant traffic and massive increase in seo rankings just after few days or weeks so your site will get targeted long term traffic from search engines. Order now: <a href=http://xrumerservice.org>backlinks</a>
цитирай
49. анонимен - maverickmoneymaking you can easily rake in $11, 917 per month
06.02.2012 23:21
Hi, This just came across my desk and I had to pass it on to you ASAP…
Internet multi-millionaire Mack Michaels has a few new positions available right now…
If accepted you can easily rake in $11, 917 per month starting from scratch.
==> http://www.maverickmoneymaking.info/maverick.html
Once you’re accepted just follow the training Mack gives you. It’s really quite simple…
Learn how Mack went from not being able to afford Christmas gifts to a millionaire lifestyle and how you can too!
BUT…
Due to the extremely high level of Hands-On time Mack spends with every new member he has to limit the number of positions that are open.
Right now there are only 2 available in your area. If you’re interested you should move quickly.
==> http://www.maverickmoneymaking.info/maverick.html
Your Friend, – Mike
цитирай
50. анонимен - race car associates formula v
17.03.2012 12:42
Classic kenmore cam buttonhole machine: this forwardal dropped astraddle wtb's eastward preemployment commentator. http://opeodri.com
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: eagleeye
Категория: Бизнес
Прочетен: 378608
Постинги: 15
Коментари: 262
Гласове: 131
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031